Smelt de boter in een grote steelpan, roer de bloem erdoor en warm deze 2-3 min mee. Roer er geleidelijk de melk door en breng de saus aan de kook. Laat de saus circa 10 min zachtjes koken. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
Verwijder met een puntig mesje eventueel de harde bittere kern uit het achterste deel van de struikjes witlof. Kook de struikjes in ruim kokend water met zout in 8-12 min beetgaar. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en leg de struikjes naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Roer 2/3 deel van de kaas en de crème fraîche door de saus en schenk de saus over het witlof. Strooi de rest van de kaas erover en gratineer het witlof 15-20 min in een voorverwarmde oven op 200 graden. Lekker met gekookte aardappelen.
Als extraatje kunt u nog een plakje ham om de witlofstruikjes rollen.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |