Zet het borststuk onder (koud) water op en breng het snel aan de kook.
Schuim de bouillon na ± 5 minuten koken af en doe er dan wat
draadjes foelie, wat zeezout, de gember, de sjalotten en de wortel
bij.
Laat dit, zonder deksel op de pan, 1 1/2 uur trekken; voeg de laatste 10
minuten een paar draaien zwarte peper uit de molen toe.
Neem de kip uit de pan en zeef de bouillon.
Bij een goed gesorteerde toko zijn kant-en-klare sieuw mai uit de
diepvries en wan tans te koop.
Kook per persoon 3 sieuw mai of wan tans 8 minuten zachtjes in de
bouillon.
Kook tenslotte de ringetjes lente-ui nog 1 minuut mee en breng op smaak
met zout, zwarte peper en de sojasaus.
Serveer de soep in wat grotere kommen.
Leg in elke kom eerst wat Chinese kool of ijsbergsla, drapeer de sieuw mai
of wan tans daarop en schenk de bouillon erbij.
Strooi er wat fijngesneden verse koriander over (niet te veel, want het is
vrij overheersend).
Geef er voor de liefhebbers een schaaltje goudgeel gebakken blokjes
knoflook bij (kant-en-klaar te koop in de toko).
Als u er een maaltijdsoep van wilt maken, neem dan van alles wat grotere
hoeveelheden en doe er gare mihoen of eiermie bij. In dat geval is het
extra lekker om eerst een schijfje gestampte verse gember samen met enkele
in kleine stukjes gesneden lente-uitjes in wat olie te fruiten.
De Chinese kool kunt u ook door in grove stukken gesneden en 2 minuten in
het gember-lente-uimengsel roergebakken paksoi vervangen.
Lekker als lichte lunch op een hete dag.
Het vlees van het borststuk kunt u uitstekend in de volgende koude
kipsalade verwerken.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |