Verdeel de pastinaken in vieren door ze eerst in de breedte en daarna in
de lengte in tweeën te snijden. Snijd erg grote stukken nogmaals in
de lengte door.
Snijd de winterwortel, de bieten, knolselderij en uien in parten van 3 1/2
cm en leg alle groenten in een braadslee van 27,5 x 42,5 cm.
Voeg 3 eetlepels olie toe en meng alles goed door elkaar.
Bak de groenten ± 1 1/2 uur in een op 200°C voorverwarmde oven
tot ze mooi bruin en gaar zijn en laat ze daarna tot kamertemperatuur
afkoelen.
U kunt de groenten een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast
bewaren; laat ze dan voor het serveren op kamertemperatuur komen.
Maak de wortelvinaigrette door 1 eetlepel van de olie te mengen met het
wortelsap, het kerriepoeder, de mosterd en de rijstazijn.
U kunt de vinaigrette een dag in een goed afgesloten pot in de koelkast
bewaren.
Schil voor de gebakken mierikswortel de mierikswortel en rasp hem of snijd
hem zo fijn mogelijk.
Verhit de rest van de olijfolie tot 180°C en zorg dat de olie op deze
temperatuur blijft.
Laat 1/3 van de reepjes mierikswortel in de olie glijden en bak ze
25-35
seconden tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier
uitlekken.
Herhaal dit tot alle mierikswortel is verwerkt.
Kruid met peper en zout.
De gebakken mierikswortel kunt u 6 uur van tevoren maken en na afkoeling
luchtdicht afgesloten op kamertemperatuur bewaren.
Giet kort voor het opdienen de vinaigrette in een lage dienschaal of in
een grote kom.
Rangschik er de groenten decoratief op en strooi er de gebakken
mierikswortel over.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |