Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Kerststol met amandelen en spijs

Aantal personen:

Ingrediënten

1 citroen
150 gr witte amandelen
100 gr gesneden sukade
100 gr krenten
150 gr rozijnen
1 zakje vanille suiker
amandelaroma (flesje)
3 el rum
2 eieren
250 gr amandelspijs
40 gr verse bakkersgist
1 dl melk
75 gr suiker
175 gr boter
500 gr bloem
½ tl kaneel
3 tl zout
4 el poedersuiker

Bereiden

citroen goed wassen. Boven kom schil raspen. In rauwkostmolen amandelen grofmalen. In zeef rozijnen en krenten wassen. Aan citroensap toevoegen: gemalen amandelen, sukade, krenten, rozijnen, vanillesuiker, enkele druppels amandelaroma en rum.
Door elkaar roeren. Afdekken.
Minstens 8 uur bij kamertemperatuur laten staan.
Alle ingrediënten in ± 2 uur op kamertemperatuur laten komen.
Bakplaat bekleden met aluminiumfolie (doffe kant naar boven)
Aluminumfolie invetten.2 eetl bloem door notenrozijnenmengsel mengen.
Amandelspijs in diep bord doen.
Boven kopje 1 ei breken.
Loskloppen en helft door amandelspijs mengen.
Ander ei splitsen. Dooier door rest van losgeklopt ei kloppen. (Eiwit voor iets anders bewaren).
Boven kommetje gist verkruimelen.
In steelpan melk en 1 el suiker verwarmen tot lauw.
Bij gist schenken en al roerende oplossen.
± 10 min op warme plaats laten staan. In (zelfde) steelpan boter op laag vuur laten smelten.
Iets laten afkoelen.
Boven grote kom bloem zeven.
Rest van suiker, kaneel en zout erdoor roeren.
In midden van bloem kuiltje maken.
Hierin gistmengsel en gesmolten boter schenken, ± 4 el ei toevoegen.
Met houten lepel roeren tot deeg kauwgomachtig is. ± 10 minuten goed kneden tot deeg soepel is en niet meer aan handen plakt.
Theedoek met warm water natmaken en uitwringen. Over kom leggen. Op warme plaats ± 45 min laten rijzen. Deeg nogmaals ±5 min kneden.
Noten -rozijnenmengsel toevoegen.
Noten- rozijnenmengsel goed door deeg kneden.
Aanrecht bestuiven met bloem. Met deegroller deeg uitrollen tot dikke ovale lap van ± 30x40 cm. In midden van deeg in lengte gleuf maken.
Amandelspijs tot rolletje vormen, iets korter dan deeglap. In gleuf leggen.
Eén deeghelft eroverheen vouwen.
Deeg iets aandrukken. Op bakplaat leggen. Afdekken met theedoek. Op warme plaats deeg nog ± 30 min laten rijzen.
Intussen oven voorverwarmen op 20 graden.
Aluminumfolie aan lange zijden tegen stol vouwen (om te voorkomen dat de kerststol in de breedte uitzakt).
Kerstol in midden van oven in ± 45 min ggarbakken.
Bestrijken met rest van gesmolten boter.
2 el poedersuiker erover strooien.
Op taartrooster laten afkoelen. Vlak voor opdienen bestrooien met rest van poedersuiker.

Bereidingstijd: ± 1½

Reacties

Eline vd W. (11-12-2008 12:31):
Is er ook een recept voor kerststol in de broodbakmachine? Het ziet er heerlijk uit maar snel en makkelijk is het niet. Ik ga dan toch liever voor een kerstol uit de winkel.

Admin (11-12-2008 12:00):
Het recept voor een kerststol met een broodbakmachine vindt u hier.

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Cake rol gevuld met lemon-curd
Praline met witte chocolade en karamel
Pruimentaart
Panforte (notenhoningkoek)
Zelfgemaakte speculaas

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes