Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Besprenkel de peren met het citroensap om verkleuren te voorkomen. Zet ze tot gebruik afgedekt met plasticfolie in de koelkast. Laat ondertussen 8 bladerdeegplakken ontdooien. Beboter alvast de taartvorm. Breng de suiker met 4 eetl water aan de kook en laat dit tot een goudkleurige karamel koken. Giet dan deze hete karamel in de taartvorm. Leg de perenplakjes in de karamel tegen elkaar aan en bestrooi ze nu met een mengsel van vanillesuiker met kaneel.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bestuif het werkvlak licht met bloem. De randen van de bladerdeegplakken licht met een kwastje met water bestrijken en als dakpannen op elkaar leggen tot een vierkant vlak.
De naden goed aandrukken. Snijd nu met een scherp mes een ronde plak uit de bladerdeegplakken, net iets groter dan de taartvorm. Bevochtig de randen met water. Deze plak omdraaien en over de peren heen draperen en het overhangende deeg aan de rand van de taart vorm vastplakken. Bestrijk het deeg met een kwastje met losgeklopt ei. Bak de perentaart in 15 tot 20 minuten af of totdat het bladerdeeg goudbruin en gaar is. Neem de taart uit de oven en laat hem even staan. Nu voorzichtig en in een keer omdraaien en de stroop uit de vorm over de nu zichtbare peren gieten. Liefst warm serveren met halfstijf geklopte slagroom. Garneren met een topje munt.
Bereidingtijd: 55 minuten + 20 minuten afbakken.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |