Week 2 sneetjes oud witbrood zonder korst in 1 dl melk. Knijp het brood iets uit en meng het met 500 gr varkens- of rundergehakt, 1 ei,zout,peper,1-2 tl fijngesneden salie en 2 el fijngesneden bieslook. Deel het gehakt in vier stukken en vorm elk stuk tot een stevige bal. Bestrijk de gehaktballen met 1 el grove mosterd en bak ze in 40 gr boter in een hapjespan rondom bruin. Zet het vuur lager en braad het gehakt met het deksel schuin op de pan gaar in 20 à 25 minuten. Keer de gehaktballen regelmatig. Voeg eventueel een klein scheutje water toe als het braadvet te donker wordt.
Neem de gehaktballen uit de pan. Bak 2 fijngesneden sjalotjes circa 5 minuten in het achtergebleven braadvet. Schenk er 1 dl heet water bij en roer de aanbaksels los. Roer er 5 à 6 el slagroom en nog 1 el grove mosterd door en breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de gehaktballen terug in de pan en warm ze nog 1-2 minuten mee. Roer 2-3 fijngesneden bieslook door de saus.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |