Kook 1½ kg ongeschilde aardappelen in 25 min gaar, giet ze af en verwijder de schil.
Stamp de aardappelen fijn. Voeg 50 gr boter en circa 1 dl hete melk toe en roer er 2 losgeklopte eieren, 70 gr geraspte oude boerenkaas en wat zout en peper door.
Bak 400 gr paddenstoelen (champignons, shiitake, cantharellen) met 2 fijngesneden teentjes knoflook in 40 gr boter in 6 -8 min lichtbruin. Breng ze op smaak met zout, peper en 3 el fijngesneden peterselie.
Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van een ingevette ovenschaal.
Leg hierop 150 gr in blokjes gesneden gruyèrekaas en daarop de paddenstoelen met het bakvocht. Dek af met de rest van de puree en strooi er 30 gr geraspte oude boerenkaas over. Bak de pie circa 30 min in een voorverwarmde oven op 190 graden.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |