Toprecept.nl

Home Receptenzoeker

Kabeljauw met kaas

Aantal personen: 4

Ingrediënten

500 gr aardappelen
1 liter water
zout
1 kg kabeljauw
1/2 liter water
2 eetlepels wijnazijn
1 laurierblad
4 peperkorrels

Voor de béchamelsaus:
40 gr boter
1 ui
40 gr gekookte ham
40 gr bloem
1/4 liter vleesbouillon (van tablet)
1/4 liter melk
zout, witte peper

Bovendien:
1/8 liter melk
1 eidooier
1 snufje nootmuskaat
boter om mee in te vetten
50 gr geraspte Emmentaler
30 gr boter
2 tomaten

Bereiden

Schil de aardappelen, halveer ze, breng ze in een pan met
water en zout aan de kook en laat ze in 20 minuten gaar
worden.
Spoel intussen de vis onder koud water af en dep hem met
keukenpapier droog
Breng in een grote pan het water met wat zout, de azijn, het
laurierblad en de peperkorrels aan de kook.
Voeg de vis toe en laat hem op laag vuur in 7 minuten gaar
worden.
Verhit voor de saus de boter in een pan.
Pel de ui en snijd hem, evenals de ham, in blokjes.
Fruit alles lichtgeel en voeg dan de bloem toe.
Laat al roerend 3 minuten door bakken.
Blus af met de vleesbouillon en de melk en laat, onder af en
toe roeren, 10 minuten door koken.
Kruid de saus met zout en peper.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Verhit de melk in een pan en giet haar over de
aardappelen.
Roer er 1 geklopt eiwit en daarna de eidooier door en maak op
smaak met nootmuskaat en zout.
Vet een vuurvaste schaal met boter in.
Bedek hem langs de rand met de puree en schenk 8 eetlepels
saus over de puree.
Laat de vis op een zeef uitlekken, verwijder de graten, snijd
hem in stukken en leg die in de schotel.
Giet er dan de rest van de saus over en verdeel de boter in
klontjes over de schotel.
Schuif deze 15 minuten onderin een op 240°C voorverwarmde
oven.
Neem de schotel uit de oven.
Snijd de ontvelde tomaten in vieren en garneer de kabeljauw
hiermee.
Dien het gerecht in de schotel op.
Lekker met komkommersalade in een dille-roomsaus.

Bron/inzender: Astrid

Reacties

Nog geen reacties, wees de eerste!

Laat je reactie achter




Dit vind je misschien ook lekkere recepten

Vis in champignon-roomsaus
Garnalen met asperges uit de wok
Kabeljauwlasagne met courgette
IJsselmeerbaars met ratatouille en tomatenvinaigrette
Scholfilet met garnalen

Toprecept

Luxe salade met gerookte zalm en garnalenspiesjes