De mosselen wassen en uitzoeken. De venkelknollen schoonmaken en snipperen, de knoflookteentjes pellen maar heel laten. Venkel en knoflook in de mosselpan in olijfolie zachtjes fruiten. De tomatenpuree even meewarmen. De wijn toevoegen en aan de kook brengen.
De mosselen en oreganotakjes erdoor scheppen, aan de kook brengen en 15 minuten koken. Af en toe omleggen of omschudden. Ondertussen de tomaten inkruisen, even in kokend water dompelen en ontvellen. Het vruchtvlees in blokjes snijden en de laatste 5 minuten bij de mosselen scheppen.
Voor de olijvenboter de roomboter zacht laten worden. De olijven klein hakken en met wat peper door de boter mengen.
Voor de pesto- dipsaus per persoon 1 eetlepel tomatenpesto met wat mosselkookwater verdunnen en in kleine schaaltjes bij de borden zetten.Het ciabatta-brood in een hete oven een paar minuten bakken. De mosselen met brood, olijvenboter en pestosaus serveren. Lekker met een glas koele witte wijn aangelengd met sprankelend bronwater of alcoholarm bier.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |