Was en zout de patrijzen en bind bij iedere patrijs een lapje spek over de
borst.
Laat de boter bruin worden, schroei de patrijzen hierin dicht en bak ze
bruin.
Breng de zuurkool met het kokende water en de wijn vlug aan de kook en leg
de patrijzen erop.
Schenk zoveel water bij de jus dat bijna al het bezinksel oplost en laat
het al roerend aan de kook komen.
Schenk een gedeelte van de jus over de zuurkool en laat de patrijzen met
de zuurkool stoven tot ze gaar zijn (1/2-3/4 uur; de patrijzen zijn gaar
als het vlees bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat).
Leg de zuurkool midden op een warme schaal.
Halveer de patrijzen in de lengte en rangschik ze op de zuurkool.
Spuit om de zuurkool een rand van aardappelpuree.
Warm de overgebleven jus op en geef die er afzonderlijk bij.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |