Kook de mosselen samen met 1 dl wijn 4-5 min in een dichte pan tot alle mosselen open zijn.
Schud de pan regelmatig. Laat de mosselen iets afkoelen en neem ze uit de schelp (houd een paar mosselen met schelp achter als garnering). Zeef het kookvocht en schenk een deel hiervan over de mosselen tot ze onder staan, zo drogen ze niet uit. Bak de ui, prei, wortel en venkel 5-10 min op zacht vuur in de olie. Voeg knoflook, tomaat, bouguet garni, 1 dl wijn, visfond en 3 dl water toe, breng alles aan de kook en schep het schuim regelmatig weg. Voeg daarna zout en saffraan toe en kook de soep afgedekt circa 20 min op zacht vuur. Roer de crème fraîche erdoor, breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Voeg als laatste de mosselen (met kookvocht) en tijm toe.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |